Evenimentul 3R Code s-a desfășurat în cadrul liceului nostru în zilele de 8 și 15 octombrie 2019. 

Evenimentul a fost finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code susținută la nivel european de compania de software SAP. În România, inițiativa este coordonată de Asociația Techsoup. Aceasta susține evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week.

 La evenimentul nostru 3R Code au participat 40 de elevi de la clasele a IX-a A, a IX-a C, a IX-a D, a IX-a E, a Xi-a A, a Xi-a B, a Xi-a E și a XI-a F.

O parte dintre aceștia au avut și rol de voluntar, implicându-se activ în organizarea evenimentului. Au realizat materialele de promovare – afișe, banner, ecusoane, flyere, au realizat fotografiile și filmulețele din timpul evenimentului, au promovat evenimentul în cadrul liceului, au fost mentori pentru colegii lor în cadrul atelierelor de lucru, au scris acest articol 🙂 .

S-au descurcat foarte bine, așa că le transmitem mulțumiri și aprecieri pentru efortul și implicarea lor în acest eveniment.

Detalii – https://meet-and-code.org/ro/ro/event-show/2754.

8 octombrie 2019

În prima zi a evenimentului 3R CODE au avut loc ateliere de programare  – OZOBOT, MICRO:BIT și SCRATCH – în cadrul cărora, noi elevii, am fost inițiați în ceea ce privește programarea creativă și susținuți să colaborăm și să lucrăm în echipă.

Înainte de începerea activităților de programare, domnișoara profesor psiholog Mihaela Lungu ne-a provocat cu câteva exerciții de cunoaștere care ne-au permis să spargem gheța și să lucrăm mai bine împreună.

Invitatul nostru, Adrian Zamfir, programator la RoWeb, care a absolvit liceul nostru, ne-a vorbit despre ce înseamnă să fii programator, despre parcursul său profesional, despre cum se poate găsi un echilibru între viața personală cu cea profesională. A rămas alături de noi până la final ajutându-ne în cadrul atelierelor de lucru.

După prezentarea celor 3 tehnologii – OZOBOT, MICRO:BIT și SCRATCH – elevii participanți și-au ales atelierul la care vor să lucreze și, coordonați de elevii voluntari, au făcut mici aplicații și au înțeles mai bine modul de lucru cu acestea.

.15 octombrie 2019

A doua zi a evenimentului s-a desfășurat în aceeași formulă – ne-am adunat în sala de informatică de data aceasta având ca scop prezentarea proiectelor care și-au propus promovarea celor 3 R – Reuse, Reduce, Recycle.

Așa cum ne-am obișnuit deja, am început cu exercițiile de „spart gheața” propuse de către domnișoara profesor psiholog Mihaela Lungu.

A urmat o discuție cu doamna Mădălina Stolniceanu, manager de proiect la RoWeb. Aceasta ne-a vorbit despre drumul pe care l-a parcurs până să ajungă să lucreze în IT și despre managementul de proiect într-o firmă de software. 

Marius Baltag, programator senior RoWeb, ne-a prezentat imprimanta 3D, principiile Reuse, Reduce, Recycle și ne-a făcut și o demonstrație de print 3D.

D-l profesor Ovidiu Barabancia ne-a provocat să ne gândim și la relația cauză-efect, și la modificările pe care OMUL le-a adus asupra naturii de-a lungul timpului, și la modul în care dezvoltarea tehnologiei de-a lungul istoriei a adus bunăstare și confort, dar uneori a adus și dezechilibru.

După discuțiile cu invitații noștri, a urmat prezentarea proiectelor participanților. Elevii ne-au prezentat creații din materiale reciclabile, site-uri și jocuri, toate cu scopul de a promova principiile celor 3 R. 

Toți cei implicați, profesori, voluntari și participanți, au muncit din greu pentru a face evenimentul posibil. În aceste două zile am învățat să promovăm ecologia cu ajutorul tehnologiei, dar și să colaborăm, să lucrăm în echipă, să ducem la capăt ceea ce am început. 

Mulțumim Asociației Părinților ”Ion Cantacuzino”, cât și invitaților pentru susținere.

Mulțumim domnilor profesori implicați în organizarea acestui eveniment: d-na Cătătlina Enescu (coordonator), domnișoara Mihaela Lungu, d-na Daniela Ionică, d-na Laura Militaru, domnișoara Miralia Angelescu, d-l Mihai Teodoreci, d-l Ovidiu Barabancia.

Mulțumim TechSoup și Meet and Code pentru că au făcut posibile toate acestea.

Articol realizat de: Grigore Ana-Maria, Rădulescu Cătălina, clasa a XI-a E

Coordonator: prof. Cătălina Enescu 

Share This